lauantai 10. marraskuuta 2018

Helppo vinkki minkä tahansa suunnitteluun!

Kokeisiin lukeminen ei ole koskaan ollut minun juttuni. Yleensä olen paniikissa edellisenä iltana lukenut vain kerran koe alueen läpi, toivoen, että pääsen kokeesta edes läpi. Aina puhutaan, että kokeisiin lukeminen pitäisi aloittaa viikkoa ennen koetta. Päätin nyt toteuttaa tämän, hankalempien aineiden kohdalla.

Ensi viikolla minulla on tiedossa ruotsin koe. Ruotsi on kielenä ollut tavallaan kiehtova, mutta silti, sen opiskelu ei ole koskaan napannut. Varsinkin nyt aikuisena lukio-opiskelijana, tunnen olevani vaikeammassa asemassa, kuin suoraan yläasteelta tulleet. Yllättäen olen yllättynyt positiivisesti itsestäni, sillä olen kuitenkin saanut sanakokeista yllättävän hyviä arvosanoja ja sanoja on jäänyt päähäni. Kompastuskivi on kuitenkin edelleen se kielioppi ja sanajärjestys, joten työtä on vielä paljon tehtäväksi.Ekaa kertaa elämässäni tein suunnitelman, mitä ja miten luen tulevaan kokeeseen. Näin saan käytyä koealueen aiheet ja alueet helposti läpi, viettäen päivää ennen koetta lepopäivän aivoille, jotta kaikki se tieto jonka keräsin ennen lepopäivää, pysyisivät muistissani paremmin. Tämän suunnitelman tukena sanojen opetteluun on vielä erikseen quizlet-pelit, jotka ihana ruotsinopettajamme on meille valmiiksi tehnyt! 

Tätä viikkosuunnitelma pohjaa on helppo muokata myös omaan arkeen sopivaksi (esim. ruoanlaiton suunnitteluun, siivouksen suunnitteluun) tai esimerkiksi jonkun asian tavoitteluun. Toimii siis tavallaan bujon tapaan, mutta on koko ajan näkyvillä ja suunnittelet viikon kerrallaan.  Haluan jakaa tämän tekemäki viikkosuunnitelma pohjan teidän kanssanne, joten voit ladata sen täältä ilmaiseksi! Hauskoja hetkiä suunnitelmien kanssa :)

Millaiset toimintatavat sinulla on/oli kokeisiin lukemisessa? / Teetkö paljon suunnitelmia erilaisien tilanteiden varalle? / Haluaisitko joskus kokeilla jonkin asian suunnittelua etukäteen?

12 kommenttia:

 1. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Itselleni asioiden visualisoiminen paperille on toimiva tapa suunnitella. Siinä näkee stepit mitä milloinkin pitää olla valmiina ja myös sen missä vaiheessa aikataulu alkaa pettämään. Kokeita varten en näin tarkkaa suunnitelmaa tehnyt, mutta opinnäytetyölle oli erittäin tarkka suunnitelma ja se kyllä jeesasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä ensimmäisestä lauseesta! Kyllä se on vaan niin, että kun suunnittelee etukäteen ei voi tavallaan luistaa suunnitelmastaan ja asiat tulee tehdyksi.

   Poista
 2. Kokeisiin en ole aikoihin enää joutunut lukemaan, mutta monessa muussakin asiassa tykkään palastella jutun osiin ja aikatauluttaa ne siten, että teen niitä vähitellen, vaikka viikon tai kuukauden mittaan. Siinä se isokin kokonaisuus pikkuhiljaa etenee valmiiksi asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, tämä palastelu ja suunnittelu jonkin asian saavuttamiseksi sopii niin moneen!

   Poista
 3. Tuo asioiden palastelu pienempiin kokonaisuuksiin juuri auttaa hahmottaa opeltavat asiat ja muodostamaan niistä kokonaisuudet! Tsemppiä. -Katta /Arki(paska)ruokaa

  VastaaPoista
 4. Tuo Quizlet on kyllä todella tehokas tapa opiskella sanoja! Itse olen kasvien tieteellisiä nimiä opiskellut tuon avulla (opiskelen puutarhuriksi). En ole vielä parempaa tapaa opiskeluun löytänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä todella tehokas! Tuntuu muutenkin näin vanhempana opiskelijana, että mitään ei tahdo jäädä päähän, mutta kun pääsee quizletin avulla leikkimään sanoilla ja kirjoittelemaan niitä, ne jää kivasti mieleen! Tuntuu myös ettei quizlettia parempaa tapaa oppia edes olekaan :D

   Poista
 5. Mielenkiintonen aihe opiskelusta. Kokeisiin lukeminen ei ole ollut pitkään aikaan ajankohtaista, mutta uuden oppiminen on jokapäiväistä ja täytyy harjoitella uutta työtä varten. Tsemppiä sinulle. :)

  VastaaPoista
 6. Olen viime vuosina lukenut paljon tentteihin ja käyttänyt samaa tekniikkaa. Olen jakanut luettavan materiaalin osiin ja kuinka paljon yhdessä päivässä pitää lukea.

  Hyvin suunniteltu on aina puoliksi tehty!

  VastaaPoista

Asiattomat kommentit menevät suoraan roskakoriin ;)