maanantai 7. toukokuuta 2018

Hullu kuin äidiksi tullut, kirja joka antaa tukea ja turvaa.


Irene Naakan Hullu kuin äidiksi tullut - äitiyden pilvilinnat ja todellisuus oli kirja, josta en olisi oikeasti tiennyt mitään, ellei sitä olisi minulle suositeltu. Heh, en selkeästi lue tunnettuja blogeja tarpeeksi, jotta olisin tähän kirjaan törmännyt.

Kirja itsessään kertoo Naakan tuloa äidiksi, mitä on tapahtunut sen jälkeen ja millaisia tuntemuksia hän on kokenut koko lapsiprojektin aikana. Tämä kirja sopii hyvin kaikille äideille, äitiydestä haaveileville ja myös niille, jotka eivät ole ihan varmoja haluavatko joskus äidiksi. Teos on ennen kaikkea myös hyvin opettavainen miehille, joten suosittelen lyömään kirjan käteen myös toiselle osapuolelle. 

No, mikä tästä kirjasta tekee hehkutetun? Yksinkertaisuudessaan se, miten paljon ihminen voi käydä sisäistä kanssa käymistä itsensä kanssa odottaessaan esikoistaan, mitä olettaa äitiyden olevan ennen lapsen saantia, mitä pelkotiloja voi kohdata ja mitä tapahtuu kun lapsi tulee maailmaan. Kirja kiteyttää hyvin kaiken sen, mitä meiltä äideiltä odotetaan, tai ajatellaan mitä muut ajattelevat omasta kasvatustyylistään. Se on myös hyvä tarina siitä, miten synnytyksen jälkeisestä masennuksesta on selvitty ja miten siihen saa apua.

Naakan raskaus oli hyvinkin rankka, kun vertaa vaikka omiin raskauksiini. Itselläni ei ollut pahoinvointia ollenkaan kummassakaan, mutta hänellä oli paha pahoinvointi. Tämä kertookin jo sen, että jokaisen raskaus on yksilöllinen ja pahassakin raskaudessa, tämä teksti tuo turvaa ja tukea sen raskausajan läpi käymiseen. Kirja avaa eräänlaisia lukkoja ja tunnetiloja, mitä voi kokea raskausaikana ja sen jälkeen. Siksi se on mielestäni loistava vertaistuki jokaiselle äitiydestä haaveilevalle tai jo raskaana olevalle.

Nyt kun miettii tulevaa ja kohta onkin äitienpäivä, on tässä hyvä lahjavinkki sille omalle äidille luettavaksi! Miksei vaikka vauvakutsu lahjaksi sille odottavalle äidille myös! Vaikka itselleni olikin vaikea tavallaan samaistua kirjaan, koska lapset ovat olleet helppoja tapauksia, voi se olla jollekkin se tuki ja turva. Samalla helpottaen jo äidiksi tulleiden oloa, joilla on ollut raskas raskaus tai raskas vauvavuosi, kuin kertoen, ettei ole tilanteessa yksin.
Mitä te tykkäsitte kirjasta? Mitä olet lukenut viimeksi?

2 kommenttia:

  1. Tykkäsin ja samaistuin kovasti Irenen kirjaan! Ihan mahtavaa, että näistä asioista puhutaan! Synnytyksen jälkeinen masennus on vieläkin liian vaiettu aihe, ja moni jää aivan turhaa sen kanssa yksin! Vertaistuki on niin tärkeää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, juuri näin! Niin monta tabua, mistä ollaan hiljaa ja mitkä olisi kuitenkin hyvä tuoda julki.

      Poista

Asiattomat kommentit menevät suoraan roskakoriin ;)