sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Isyydentunnustaminen neuvolassa


Vuonna 2014 kun kristian syntyi, jouduimme käymään tunnustamassa isyyden lastenvalvojan luona, lapsen ollessa n. 4 viikon ikäinen. Lastenvalvojan kysymykset olivat osa melko ahdistavia asian suhteen, ja sen huomasikin, että tämä käytäntö oli vielä ihan lapsen kengissä niistä päätellen. Tämän kokemuksen myötä voin sanoa, että on se onni, että se on siirtynyt äitiysneuvolaan!

Miten se siellä siis käytännössä toimii? Neuvolatäti ottaa isän, että äidin henkilötodistukset, täyttää laput ja kysyy isältä vain, että tunnustatko isyytesi. Thats it. Hyvin simppeli toimenpide, siihen nähden, mitä se lastenvalvojalla käydessä oli. Toki, isä voi peruuttaa tunnustuksensa vielä lapsen synnyttyä kuukauden sisällä, jos siihen on syytä tai epäilystä. Hän voi myös kieltäytyä jo neuvolassa tunnustamasta lasta omakseen ja tehdä sen jälkikäteen, mikäli haluaa tehdä DNA -testit ennen päätöstään. 

Mikä on ideana isyyden tunnustamisessa? Pääosin ideana on se, että isä tunnustaa biologisen suvun jatkuvuuden. Samalla myös lapsi saa oikeudet isän puolen perintöön ja isä tunnustautuu olevansa elatusvelvollinen lasta kohtaan. Myöskään lasta ei voi kastaa isän nimelle ennen kuin isyys on tunnustettu ja maistraatti on siitä saanut tiedon. Näin lapsella on oikeus kaikkeen näihin, johon sillä ei muuten olisi oikeutta.

Nyt tuntuu, että isyyden tunnustaminen ei ole enää niin lapsen kengissä, mitä se oli vielä kolme vuotta sitten, joten parempaan suuntaan on menty. Saa nähdä miten se toimii tulevaisuudessa, kun teknologia kehittyy ja ihmiset kehittelevät erilaisia laitteita. 

Ps. Isyyden tunnustaminen suoritetaan vain silloin, kun vanhemmat eivät ole naimisissa. Naimisissa olevat vanhemmat eivät siis joudu tätä tekemään, vaan puoliso toimii automaattisesti lapsen isänä, 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asiattomat kommentit menevät suoraan roskakoriin ;)