keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Sokerirasitus, miksi se kannattaa raskausaikana?

Nettipalstoja selatessa olen huomannut kuinka raskauden aikana käytävä sokerirasitus on kauhea peikko, ihmetellään, että mitä onko sinne oikeasti pakko mennä ja ihmisiä pelottaa. Olkaa onnellisia, että suomessa ne tehdään niille, joilla on siihen riski sairastua (vaikka mun mielestä sen vois tehdä kaikille, koska ei ne taustatekijät silti sitä kerro ettetkö voisi silti raskausajan diabetekseen sairastua.) Tiedän, se litku on kamalaa ja meinaa tulla ylös ja 12h paasto on perseestä, mutta se on tarpeellista sen lapsen kannalta, jota kannat sisälläsi.

Itse siis jouduin käymään kaksi kertaa, koska sukurasite ja ylipaino. Ensimmäinen käydään ennen raskausviikkoa 12 ja toinen noin raskausviikolla 26. Normaalistihan se on vain raskausviikolla 26 jos on raskauden edetessä tullut tilanne, että se nähdään tarpeelliseksi. Ensimmäisellä kerralla omat arvot olivat priimaa, mutta toisella kerralla ne olivat jo korkeat, joten minulla todettiin nyt raskausajan diabetes. Kristianista mulla arvot olivat loistavat, nyt ne eivät olleet, joten ei sitä etukäteen voi mitenkään arvioida, onko tässä raskaudessa nyt radi vai ei. 

Maanantaina on ylimääräinen neuvola, jolloin saan mittarin kotiin jolla mittailla verensokereita. Tämä todellakin herätti minut siihen, että nyt on PAKKO pyrkiä ottamaan vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta elämäntapaa ja raskauden jälkeen jatkaa ja laihtua, jotta myöhemmin tämän myötä vielä kohonneempi riski tyypin 2 diabetekseen alenisi. Radi ei ole myöskään hyväksi tuolle mahassa kasvavalle lapselle, joten hänenkin takiaan on oltava vahvana.

Suosittelen siis jokaisen käymään sokerirasituksessa raskausaikana, jotta mahdollinen radi diagnosoitaisiin ajoissa ja siihen saisi apua. Se on kuitenkin sikiölle haitaksi, sillä sikiö voi kasvaa kohdussa hyvinkin isoksi ja hänellä on myöhemmin kohonneempi riski altistua tyypin 2 diabetekseen. Joten ajattele omaa lastasi, älä itseäsi. Vaikka kuinka kuulostaa hirveältä olla 12h syömättä ja juomatta, juoda se sokerinen litku ja antaa 3 putkiloa verta (eka paaston jälkeen, toinen tunnin päästä ja toinen kahden tunnin päästä), kyllä sen verran kestää kärsiä. Olkaa vahvoja naiset! Muistakaa olla myös oksentamatta litkua ulos ja makuupaikka järjestyy varmasti jos on huono olo, koska jos oksennat niin joudut tekemään testin uudelleen.1 kommentti:

  1. Meillä oli ohjeistus et eka viikoilla 14-16 ja toka 24-26, mut vissii pääasia että käydään kolmannesten vaihtumisen hollilla? Tai ees 2 kertaa raskauden aikana :D Miulla rasitukset sukurasitteen takia :)

    VastaaPoista

Asiattomat kommentit menevät suoraan roskakoriin ;)