torstai 3. joulukuuta 2015

Villasukat pukinkonttiin -ohje

Tykkäätkö tehdä käsitöitä tai haluaisitko oppia? Tässä hyvä ja helppo ohje villasukkien tekoon! Lopuksi vielä video youtubesta, jonka avulla itse opin neulomaan viime vuonna. Ja jos ohjeesta ei ymmärrä, niin video opastaa hyvin epäselvät kohdat.


Tarvitset:
n. 150g lankaa (itse tein molemmat samaan aikaan kahdesta eri kerästä)
4 koon puikot

Tee 48 silmukkaa, eli joka puikolle tulee 12 silmukkaa. 

Varsi:
Ensimmäinen kierros suljettuna neuleena, seuraavat viisi kierrosta 2 oikein 2 nurin. Tee 4 kierrosta nurin, 4 kierrosta oikein ja jatka tätä kunnes nurjia kohtia on 5 ja oikeita 4. Sitten 5 kierrosta taas 2 oikein 2 nurin.

Kantapohja ja kantalappu:
Kantalappu on tehty vahvistettuna neuleena, joten neulo neljännelle puikolle ensimmäisen puikon silmukat. Käännä työ. Aloita nostamalla ensimmäinen silmukka puikon takaa, jotta langan saa eteen. Tämän jälkeen neulo puikko loppuun nurjaa neuletta. Käännä työ. Neulo nyt nostamalla joka toinen. Ensimmäinen silmukka kuin neuloisit sen, seuraava neulotaan ja keskimmäiset silmukat nostetaan puikon edestä puikolle. Tee näin puikon loppuun ja käännä taas työ. Näin jatketaan niin monta kierrosta kuin puikolla on silmukoita, eli jos aloitit 48 silmukalla, tee 24 kierrosta + yksi lisäkierros, koska nurjalla neulottu puoli lopettaa kantalapun neulomisen.

Nyt jaa silmukat kolmelle puikolle, ensimmäiselle 8 silmukkaa, toiselle 9 ja viimeiselle jää 7 silmukkaa. Jatka ensimmäinen puikko (8) vahvistettua neuletta. Puikko jossa on 9 silmukkaa, neulotaan koko ajan kaventaen silmukoita. Neulo puikko normaalisti oikein, kunnes jäljellä on yksi silmukka ja jätä se neulomatta. Neulo kolmannelta puikolta silmukka toiselle puikolle ja nosta neulomatta jätetty silmukka neulotun yli. Tämän jälkeen käännä työ ja neulo toinen puikko nurjaa. Puikon lopussa nosta ensimmäiseltä puikolta silmukka toiselle puikolle ja neulo ne yhtee nurin. Käännä taas työ, ja jatka näin kunnes ensimmäiseltä ja kolmannelta puikolta loppuu silmukat. 

Kiilakavennus:
Seuraavaksi tehdään silmukoita. Neulo puikko tosiaan oikeaa ns. ensimmäisen puikon loppuun. Sitten kerätään reunalta silmukoita, joita on 12, mutta on myös hyvä ottaa muutama extrasilmukka, jotta ei jäisi reikiä, sillä ne kavennetaan helposti pois. Neulo 2 ja 3 puikko oikein ja poimi taas silmukat. Nyt kaikki 5 puikkoa on käytössä, joten neulo puolet puikosta ns. 4 puikolle, keskellä kaksi yhteen ja siirrä loput ensimmäiselle puikolle. Nyt olet aloituspisteessä. Tee kierros oikeaa. Seuraavalla kierroksella kavennukset ensimmäisen puikon loppuun ja neljännen puikon alkuun. Ensimmäisen puikon lopussa neulotaan yhteen ja neljännen puikon alussa tehdään ylivetokavennus, jota tehtiin kantapohjankin kohdalla, eli nostetaan ensimmäinen, seuraava neulotaan ja nostetaan edellinen silmukka neulotun yli. Tee tämän jälkeen kierron oikeaa, kavennus, 2 kierrosta oikeaa, kavennus, lisäämällä aina yhden kierroksen kavennuksen jälkeen, kunnes joka puikolla on jälleen 12 silmukkaa. Tämän jälkeen neulotaan oikeaa niin kauan, kunnes pikkuvarvas peittyy, tai jos teet lahjaksi, katso koko vaikka tästä taulukosta ja neulo sen mukaan.

Kärkikavennus:
Kärkikavennus tehdään vähän samalla tavalla kuin kiilakavennus, mutta nurinkurin ja ilman ylivetokavennusta. Eli, neulo 4 silmukkaa oikein, 2 yhteen, 4 silmukkaa oikein ja 2 yhteen. Tee puikot näin, jonka jälkeen 4 välikierrosta. Sitten 3 silmukkaa, 2 yhteen, 3 silmukkaa, 2 yhteen kaikki puikot, jonka jälkeen 3 välikierrosta. Sitten 2 oikein, 2 yhteen, 2 oikein 2, yhteen, 2 välikierrosta. 1 oikein, 2 yhteen, 1 oikein 2 yhteen ja 1 välikierros. Sitten 2 silmukkaa yhteen jonka jälkeen lanka vedetään silmukoiden läpi, neulomalla silmukat yhteen ja vetämällä langan niiden läpi. Sitten onkin sukka valmis ja neulalla voi langan päät vielä sukan sisälle ujutella silmukoihin, jotta työ ei purkaannu.
Tässä tämä hyvä video villasukan neulomisen opetteluun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asiattomat kommentit menevät suoraan roskakoriin ;)