maanantai 22. syyskuuta 2014

Pikavipit - Hetkellinen lohtu vai loppuiän ongelma?

Uskoakseni sinä, joka nyt tätä postausta luet, olet kuullut pikavipeistä, olet ehkä kokeillutkin kerran tai olet jäänyt niin sanottuun kierteeseen. Ehkä tämä ystäväni tarina avaa ovet pikavippiyden pimeään puoleen ja sen seurauksiin. Toimikoot tämä pienenä varoituksen sanana tai ihan vain herätepostauksena niille, jotka ovat harkinneet pikavipin ottoa tai ovat sellaisen ottaneet. Nyt aluksi vähän faktatietoa.

Pikavippi on siis hetkellinen laina, johon saat valita maksuajan, mutta tottakai näihin vippeihin kuuluu myös korko (jonka prosentti on ihan järkyttävän iso). Suomesta löytyy todella monta pikavippifirmaa ihan googlettamalla ja suosituimmat jopa mainostavat toimintaansa tv-mainoksin. Saat ihan itse päättää, paljon otat lainaa ja milloin maksat sen takaisin. 

Ystäväni päätti kokeilla kerran pikavippiä, koska rahat olivat tiukilla ja ruokaa täytyi jääkaappiin ostaa ja ehkä vähän päästä viikonloppuna tuulettumaan. 60€:n hetkellinen laina ei tuntunut pahalta, eikä sen maksaminenkaan kuukauden kuluttua korkoineen, mutta sitten tultiin taas ympyrän alkupäähän ja rahat olivat lopussa, ehkä senkin takia kun pikavippi korkoineen oli ns. ylimääräinen lasku seuraavalle kuulle. Tästä kaikki lähti..

Ystäväni joutui kierteeseen, eli maksoi edellisiä pikavippejä uusilla pikavipeillä pois, kunnes lopulta hän ei enään jaksanut ja käytti hyväkseen jokaisen pikavippifirman saadakseen hetkellisesti olla kuin miljonääri ja laskut menivät loppujen lopuksi perintään. Se oli luottotietojen menetys ja ulosottoon asti mennessään myös lisäkustannuksien paikka. Lisäkustannuksia tuli mm. oikeudenkäyntikuluista, perintäkoroista ym. jotka toivat vielä lisää hintaa ulosmitattavalle määrälle. 

Tämä tapahtui siis vuonna 2011 ja ystävälleni satelee vieläkin ulosmittauskirjeitä pikavippien takia, jotka ovat vasta tänä vuonna menneet käräjäoikeuteen asti ja sitä myötä ulosmitattaviksi. Ystäväni joutui siis kokemaan pikavippimaailman pimeän puolen, mutta hyvä niin, jos olet itse pystynyt pitämään sen siinä yhdessä pikalainassa tai kahdessa. 

Kerroin tämän tarinan juuri siksi, että tälle tielle on melko vaarallista lähteä ja helppo sortua. Jotkut voivat ottaa tästä tarinasta opikseen ja ryhdistäytyä, jotkut taas eivät hairahda kertaakaan tämän tarinan jälkeen pikavippien ihmeelliseen maailmaan. Ystävääni kaduttaa näin jälkikäteen, tämä tyhmyys mitä on tullut tehtyä ja miten elämä on vaikeutunut luottotietojen menetyksen myötä, joten toivon hartaasti, tämän olleen oikeasti opettava kertomus. 


14 kommenttia:

 1. Taisit just kertoa itsestäs ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ;) kaikkia blogias lukevat eivät ole tuikituntemattomia maailmanmatkaajia! jotkut saattavat tuntea sut ;)

   Poista
  2. Mut oikeasti tuntevat ihmiset, eivät tule tänne tommosia huutelemaan ;)

   Poista
  3. ;) äläs nyt yritä peitellä. kaikki tietää että puhuit just ittestäs. tää aihe ei olis muuten ees niin lähellä sua ;) harmittaako ku ei saa vauvalle ostettua osamaksulla mitään hienoa

   Poista
  4. Mitenkä niin lähellä mua..? :D Ja jos ei oo pokkaa tulla sanomaan suoraan päin naamaa, vaan huudellaan anonyymiyden takaa, niin ei taida olla kaikki muumit laaksossa ;)

   Poista
 2. Sinällään todella hyvä muistutus. Saisin tällä hetkellä hakea opintolainaa ja paljon. Mutta sitten kun nekin rahat loppuvat niin aika nopeasti tulee sellainen huono olo kun ne pitää pois maksaa.. itselläni myös muutama kaveri pilannut elämät noilla pikavipeillä ja käyneet samanlaiset kierteet. Se on erittäin ikävää :/

  VastaaPoista
 3. kerroit itsestäs just xd

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kuten edelliselle anonyymille, näin päättelit koska..?

   Poista
 4. Ehkä sun olisi pitänyt kertoa ystäväsi koko nimi, henkilötunnus ja laittaa valokopio passista + erikseen valokuva, jossa ystävälläsi on lappu, että "PIKAVIPPASIN LUOTTOTIETONI, lue elämäntarinani By Kat Von Yvon -blogista!!", jotta ei tulisi näitä "kerrot itestäs, älä yritä ;)" -kommentteja.

  Mun mielestä on vain hyvä, että näitä pikavippikokemuksia nostetaan esiin, omia tai ystävien - omat niin perinpohjaisesti kuin haluaa ja ne tuttujen sitten yksityisyydensuojaa kunnioittaen, kuten tässä. :) Ihmisten rahankäsitys on ihan hämärtynyt, kun on pikavippiä ja osamaksua ja ennakkotilausta ja maksuaikaa ja heräteostoksia ja alennusmyyntejä ja lohtushoppailua jajaja. Itsekin tunnen harrastuksen kautta naisen, jonka mieheltä oli mennyt luottotiedot pikavippien takia ja mies tätä tietoa sitten pimitti avioliittoon asti. Homma paljastui vasta parin vuoden avioliiton jälkeen, kun olisi pitänyt ottaa yhteinen asuntolaina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyvä kommentti asiaan ja kiitos siitä! :) Munki mielestä näitä pitäisi juuri nostaa enemmänkin esiin, koska niinkuin sanoit, rahankäsitys on hämärtynyt.

   Poista
 5. Kirjoittelit tärkeästä aiheesta! Sulla on muutenkin todella kivanoloinen blogi ja ihana ulkoasu=)

  http://sinissofia.blogspot.fi

  VastaaPoista

Asiattomat kommentit menevät suoraan roskakoriin ;)